Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami.
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i dusimy cały czas mieszając, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy cynamon według uznania i studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka, wodę i olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy równomiernie jabłka, a na jabłka wykładamy ciasto.
4. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Gorące ciasto wyjmujemy na suchą i czystą ściereczkę, zwijamy formując roladę tak, żeby jabłka były w środku. Studzimy.
6. Następnie kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.