Biszkoptowa rolada piankowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    0,5 szklanka
  • mąka pszenna

    4 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • galaretka wiśniowa

    1 sztuka
  • woda

    1 łyżka
  • Biszkopt

    4 szt
  • jaja

    4 szt
  • woda

    3/4 (gorąca)
  • Polewa:

    150 g
  • Pianka:

    150 g
  • Krem:

    350 ml
  • śmietana kremówka

    350 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto biszkoptowe: białka jaj ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka. Na koniec delikatnie mieszając, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Gorący biszkopt położyć na ściereczce kuchennej i zwinąć razem z nią w rulon.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę.
Wystudzony biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę. Można położyć kilka pokrojonych pianek. Zwinąć roladę.
Do garnka włożyć pianki i dodać łyżkę wody. Podgrzewać mieszając. Płynną masą polać ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 19.07.2013 07:18
pyszna rolada:)
Andrzej8 18.07.2013 11:38
wyglda super
Iwa27 18.07.2013 10:46
musi byc pyszna
Mira85 18.07.2013 10:38
ale apetyczne
Katarzyna34 18.07.2013 10:11
wygląda pięknie
sara1 18.07.2013 09:17
pyszne słodkości
Monia 18.07.2013 08:34
Fajne ciasto - lekkie i smaczne :)
monisia1977 18.07.2013 05:41
super wygląda
agus198900 17.07.2013 23:18
mm.aż mi ślinka leci;)
iwi 17.07.2013 22:01
Fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat