Biszkopt ze śmietaną i galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2
  • mąka

    2 łyzki
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • wierzch

  • winogrona

    30 dkg
  • galaretka malinowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt ze śmietaną i galaretką foto
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp.180 stopni ok. 20 min
Krok 2 - Biszkopt ze śmietaną i galaretką foto
Śmietana musi być dobrze schłodzona i ubijamy ją na sztywno z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę rozkładamy na zimny biszkopt.
Krok 3 - Biszkopt ze śmietaną i galaretką foto
Na śmietanie rozkładamy umyte i pokrojone na połówki winogrona.
Krok 4 - Biszkopt ze śmietaną i galaretką foto
Zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklance wody. Przygotowane ciasto przechowujemy w lodówce.
Krok 5 - Biszkopt ze śmietaną i galaretką foto
Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 30.08.2013 20:05
świetne ciacho
olkaaa 21.08.2013 07:40
fajne ciasto
IZABELA29 14.05.2013 08:23
a do śmietanki dodałabym żelatynę ,pewnie bałabym się ,że nie będzie się trzymać
ben-ka 13.05.2013 09:35
takie ciasta to ja lubię:)
Ewelina38 05.05.2013 00:02
rewelacyjne ciacho
mirosława4 10.03.2013 16:00
wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje :)
IZABELA29 07.11.2012 09:19
jakoś winogrona ie używałam do ciast z galaretką, najlepsze to te bezpestkowe..:)
Wacław 04.10.2012 13:14
apetyczne ciacho !
Wafelek2601 03.09.2012 06:30
Wygląda pysznie
Wafelek2601 03.09.2012 06:30
Wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat