Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Galaretka ze śliwkami jest przeeepyszna, doskonale komponuje się z puszystym biszkoptem, którego nie trzeba nasączać oraz mnóstwem bitej śmietany!

Składniki:

Forma o średnicy 18 cm, biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 100 gram
mąka pszenna 75 gram
mąka ziemniaczana 25 gram

Przełożenie z galaretki

galaretka owoce leśne 1 sztuka
śliwki 300 gram
cukier 1 łyżka

Bita śmietana

śmietana 36% 300 ml
cukier puder 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na dwie części.
Krok 1 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto
2
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody.
Krok 2 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto
3
Śliwki pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię lub malutkiego garnuszka.
Dodać cukier, wymieszać i poddusić kilka minut - aż odrobinę zmiękną.
(Nie powinny być "rozlazłe".)
Krok 3 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto
4
Śliwki z powstałym z sokiem zmieszać z galaretką, ostudzić i wstawić do lodówki, aby całość lekko stężała.
Krok 4 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto
5
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno.
Krok 5 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto
6
Na spodzie biszkoptowym (w tortownicy) ułożyć galaretkę śliwkową.
Ciasto schłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.
Krok 6 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto
7
Po tym czasie na galaretce rozsmarować połowę bitej śmietany.
Całość przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremówki i udekorować według uznania.
Krok 7 - Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.10.2017 03:08
Dobre ciasto.
bietka 06.10.2017 19:39
po prostu pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak