Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na dwie części.
Dodać cukier, wymieszać i poddusić kilka minut - aż odrobinę zmiękną.
(Nie powinny być "rozlazłe".)
Ciasto schłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.
Całość przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremówki i udekorować według uznania.