Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt zaparzany

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6
cukier 90 g
mąka 90 g
cukier waniliowy 1
tłuszcz do formy 1
papier do pieczenia 1

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt zaparzany

Umyte jaja wybić do miski, dodać cukier i ubijać kilka minut. Miskę wstawić na naczynie z gotującą się wodą, w dalszym ciągu ubijać mieszając dokładnie. Po kilku minutach ubijania (masa ma około 45 stopni) zdjąć z rondla, jeszcze ubijać do jej ochłodzenia (ok. 25 stopni). Ponownie miskę wstawić na parę i ubijać do uzyskania masy o gęstości śmietany 12%. Dobrze ubita zagęszczona masa powinna spływać z trzepaczki, tworząc na jej powierzchni wyraźny ślad. Miskę odstawić z pary i ubijać jaja do oziębienia. Wymieszać masę bardzo delikatnie z mąką, wylać do formy, wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) i piec około 35 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak