Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt za masą budyniową :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 1
budyń czekoladowy 1
mleko 1 litr
masło 2 kostki
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt za masą budyniową :)

Biszkopt (który zawsze wychodzi :) : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w temp 160stopni ok 40 minut.
Masa budyniowa: Budynie osobno gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (z mlekiem i cukrem). Masło ucieramy (2 kostki) dzielimy na pół, dodajemy ostudzony budyń.
Gotowy biszkopt, ostudzony, dzielimy wzdłuż na pół, na 1 warstwę układamy budyń śmietankowy + połowę budyniu czekoladowego. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na gorę smarujemy pozostałą masę czekoladową.

Pychotka!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 18.06.2012 22:04
fajne ciasto
wedith1 07.11.2010 13:25
Ja użyłam budyniu (tej większej porcji) tam było na porcję 750ml mleka, dałam 500ml, forma 30x18,5
SmacznaPyza 07.11.2010 11:20
jakiej wielkości forma? i zastanawiam się czy nie zmniejszyć ilości mleka - boję się, że masa wyjdzie za rzadka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak