Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami i galaretką
Kroki postępowania
Oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na puszystą masę, wsypując stopniowo cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Oddzielnie, ubić białka ze szczyptą soli na sztywna pianę i połączyć z pozostałą masą ,lekko mieszając. Ciasto wylać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nienagrzanego piekarnika, ustawić temp. pieczenia na 150 C i piec przez 25 minut.
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru na masę a następnie dodawać po łyżce serka truskawkowego, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty, na części spodniej rozsmarować ¾ masy, przykryć drugą częścią biszkopta i rozsmarować pozostałą masą ,na która rozłożyć pokrojone truskawki. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i przy końcu stężenia wylać na pokrojone truskawki. Wstawić do lodówki aby galaretka całkiem zastygła.