Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami i galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 6 łyżek
truskawki świeże 1/2 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami i galaretką

Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki lub plasterki.
Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wszystko razem miksujemy.
Ciasto wylewamy do blachy i kładziemy truskawki na wierzch.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180stopni C.
Gdy ciasto przestygnie i galaretka lekko stężeje wylewamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki.
Podajemy z bita śmietaną. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 23.07.2013 11:00
też takie robie
Aneta41 27.11.2012 15:59
smaczniutkie
gusia1000 04.07.2012 15:14
Fajne, letnie ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak