Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami i galaretką
Piec 35min. w temperaturze 175*C.
Zimny biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym, zakładamy obręcz i układamy połówki truskawek.
Jedną galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej przegotowanej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do gęsty jogurtu dodaj śmietanę i tężejącą galaretkę, wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt z ułożonymi wcześniej truskawkami.
Na śmietankowej piance układamy ponownie warstwę truskawek, lekko wciskając w piankę, wstawić na 15 minut do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400ml gorącej przegotowanej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na cieście i ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego.