Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami i galaretką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Jeśli szukasz pomysłu na deser, to to ciasto jest idealne! Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Składniki:

Biszkopt:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
aromat waniliowy kilka kropli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

mleko 2 szklanki
budyń owocowy 1 opakowanie (truskawkowy)
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 3/4 kostki

Dodatkowo:

galaretka truskawkowa 3 opakowania
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami i galaretką

Przepis na:

  • puszysty biszkopt
  • ciasto z owocami i galaretką
  • deser na zimno

Kroki postępowania

1

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

Krok 1 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto
2

Do ubitej piany dodaj po żółtku i delikatnie mieszaj mikserem.

Krok 2 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto
3

Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj kilka kropli aromatu waniliowego - miksuj jak najkrócej. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36 x 25 cm. Wstaw do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.

Krok 3 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto
4

W 3/4 szklanki mleka rozpuść budyń truskawkowy, mąkę oraz cukier. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony płyn i gotuj budyń.

Krok 4 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto
5

Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Utrzyj masę do momentu, aż będzie idealnie gładka i zmieni kolor na jaśniejszy.

Krok 5 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto
6

Przełóż masę na biszkopt i rozrzuć na niej umyre i odsączone truskawki - lekko je wgniatając. Wstaw ciasto do lodówki.

Krok 6 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto
7

Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu i lekko tężejące wylej na ciasto - ponownie wstaw do lodówki.

Krok 7 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto

Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców sezonowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.06.2015 14:36
Moje ulubione ciasto;)
mikrusiak 07.06.2015 12:19
kolejne pyszne ciasto :) ślinka cieknie :)
Zdzisław 07.06.2015 09:28
takie słodkości bardzo lubię
gosia56 07.06.2015 09:19
U nas też jest takie ciasto do kawusi ;)
bietka 07.06.2015 08:29
podobne ciasto dzisiaj u mnie gości na stole :)
Łukasz15 06.06.2015 21:55
Palce lizać
Katarzyna59 06.06.2015 21:52
pyszne ciasto
halina17 06.06.2015 21:32
Dobre ciasto.
IKrakowianka 06.06.2015 20:44
idealne ciasto :)
Mama niejadka 06.06.2015 20:32
Pyszny biszkopcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak