Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 1 szkl
śmietana 30% 400 g
serek mascarpone 250 g
galaretka truskawkowa 2 szt
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami

Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać, aż ponownie uzyska sztywną konsystencję. Dodać stopniowo żółtka i miksować przez minutę. Do jajek przesiać mąkę wraz z proszkiem i wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć do kwadratowej blachy i piec 30 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować z serem, do smaku można dodać cukru pudru. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć (ja nasączyłam sokiem pomarańczowym). Na pierwszy blat nałożyć połowę masy, ułożyć część pokrojonych truskawek, resztę masy i przykryć drugim blatem. Pozostałe truskawki ułożyć na wierzchu i zalać tężejącą (wcześniej zalaną galaretką). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwa27 04.06.2014 08:45
świeżo i smacznie
Krzysztof15 02.06.2014 20:20
ale narobiłas smaka
krystyna330 02.06.2014 19:32
Piękny i na pewno smaczny.
Aleksandra/Olcia 02.06.2014 19:16
pyszna klasyka
Mira85 02.06.2014 18:54
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak