Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka 1 i 1/4 szklanki
cukier 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka truskawkowa 4
śmietanka kremowa 800 ml
cukier 3 łyżki
truskawki 8

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką

CIASTO:
Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier(1 i 1/4 szkl) i żółtka.Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
Dwie galaretki robimy według przepisu na opakowaniu, a dwie rozpuszczamy w 600ml gorącej wody.
Do śmietany kremówki dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno a następnie dodajemy wystudzone 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody i miksujemy.

WYKONANIE:
Na spodzie blaszki kładziemy jeden blat biszkopta,na to wykładamy połowę ptasiego mleczka i wkładamy do lodówki aby trochę stężało, następnie kładziemy drugi blat ciasta i znowu ptasie mleczko i znowu do lodówki. Na stężałe ptasie mleczko kładziemy umyte i pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy dwoma galaretkami. Placek wkładamy na kilka godzin do lodówki aby wszystko dobrze zastygło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.07.2013 07:54
pychota!!!
Joanna23 19.01.2013 10:02
pysznie wyglada
nogawkuchni 17.01.2013 14:00
Pyszne ciasteczko, lekkie, ładnie się prezentuje, smaczny deserek, taka letnia, truskawkowa słodkość, oj zjadłoby się.
halina17 17.01.2013 13:20
Smaczne ciasto.
caralajna 17.01.2013 10:04
niezawodne ciacho, lekkie i smaczne
monisia1977 17.01.2013 07:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak