Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto idealne na deser do popołudniowej kawy! Puszysty biszkopt przełożony pianką kajmakową, a wierzch posypany orzechami laskowymi. Pychotka!

Składniki:

Baza do biszkoptu:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
woda 1/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki

Biszkopt:

cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 5 sztuk

Pianka kajmakowa:

jogurt grecki 400 gramów
kajmak 3/4 puszki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 30% 330 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek

Dodatki:

orzechy laskowe 100 gramów
czekolada gorzka 3 kostki
kajmak 1/4 puszki

Porada

Zamiast orzechów laskowych możemy użyć migdałów lub orzechów włoskich.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi

Wszystkie składniki bazy do biszkoptu umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.

Biszkopt: 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem). Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.

Pianka:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Jogurt zmiksować z kajmakiem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietankę na sztywno. 3 łyżki jogurtu z kajmakiem połączyć z żelatyną, zmiksować blenderem, następnie tą miksturę połączyć używając miksera z pozostałym jogurtem. Na koniec wmieszać szpatułką ubitą śmietankę. Całość można schłodzić w lodówce około 10 minut.

Do formy ułożyć 1 blat ciasta, wylać piankę (zostawić 4 łyżki na górę), przykryć drugą częścią ciasta i posmarować górę 4 łyżkami pianki. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.


Dodatki:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zdjąć skórkę, orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Resztę masy kajmakowej podgrzać by stałą się płynna, wylać na schłodzone ciasto posypać orzechami i startą czekoladą. Całość schłodzić najlepiej całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 28.09.2015 11:14
waw ! na pewno smaczny
Madzai 28.09.2015 09:32
Aż chce się spróbować :)
Maridka19 28.09.2015 09:14
Pyszności do kawki :)
Ewelina1991 28.09.2015 08:43
pięknie wygląda ;-)
ben-ka 28.09.2015 07:50
Przepyszny deser !
Krystyna32 28.09.2015 06:41
pyszne ciasto
norweska20 27.09.2015 23:29
bardzo kuszące
Ada-Gaba 27.09.2015 22:48
ciasto na 5 : )
Renataj 27.09.2015 22:38
Wspaniałe ciasto w sam raz do niedzielnej kawki:)
wwwiolka 27.09.2015 21:35
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 27.09.2015 21:30
Pyszne ciasto
2milutka 27.09.2015 21:25
Bajeczne ciasto!
bogusia 82 27.09.2015 21:18
Fantastycznie wygląda:)
Agata3 27.09.2015 20:58
znakomite ciasto :)
Iwusia 27.09.2015 20:56
wspaniale wygląda
Łukasz15 27.09.2015 20:54
Pyszne ciasto
bietka 27.09.2015 20:49
ależ pyszne ciacho :)
Lis 27.09.2015 20:48
Wygląda obłędnie - i pewnie też tak smakuje:)
gosia1988 27.09.2015 20:24
rewelacyjnie wygląda i na pewno super smakuje
Wiktoria29 27.09.2015 20:14
bardzo zachęcająco wygląda, skusiłabym się na kawałek
Kajka12 27.09.2015 20:04
Pięknie wygląda.
Bernadeta1 27.09.2015 19:57
na pewno [pyszności takie ciasto
olkaaa 27.09.2015 19:53
Wygląda kusząco.
dollce 27.09.2015 19:22
wygląda pysznie, idealne do kawki ;)
mysza75 27.09.2015 18:57
jakiem fajne i pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak