Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 4 szt
cukier puder 5 łyżek
wanilia 1/2 laski
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
olej 5 łyżek

MASA

margaryna 300 g
serek homogenizowany 150 g
jaja 4 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
mleko 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

GALARETKA

galaretka brzoskwiniowa 2 szt
woda 750 ml
brzoskwinie w puszce 800 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką

Kroki postępowania

2
BISZKOPT :

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Łyżką cały czas ubijając masę dodajemy olej.
Pomarańczę sparzamy po czym ścieramy skórkę i dodajemy do masy jajecznej.
Z wanilii wydrążamy środek i również dodajemy do masy.
Mąki mieszamy ze sobą dodajemy proszek i dodajemy do masy lekko mieszający aż się wszystko połączy.
Wylewamy do formy prostokątnej 26cmx 34cm i pieczemy ok 30 min w tem 180st do suchego patyczka. Studzimy.
Krok 1 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
3
MASA :

Margarynę bądż masło ubijamy na jasną puszystą masę.
Żółtka oddzielamy od białka i dodajemy po jednym cały czas miksując do margaryny, na przemian z cukrem. Pomarańczę sparzamy i ścieramy ok 1 łyżeczki skórki do masy.
Krok 2 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
4
Do tak przygotowanej masy dodajemy serek homogenizowany, ja dałam brzoskwiniowy, może być też waniliowy lub inny, mieszamy delikatnie łyżką.

Krok 3 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
5
Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, mieszamy delikatnie łyżką.
Krok 4 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
6
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem, kiedy napęcznieje podgrzewamy i mieszamy aż ładnie się rozpusci, studzimy i zimną wlewamy do naszej masy.
Delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

Krok 5 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
7
Masę wylewamy na zimny biszkopt.
Najlepiej zostawić go w foremce by masa nigdzie nie uciekała.
Wygładzić równo, włożyć do lodówki by masa zastygła.
Krok 6 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
8
Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić w plastry bądż kostkę jeśli są twarde, bo ciężko będzie się widelcem jadło, brzoskwinia nie będzie się chciała przekroić.
Układamy według uznania na masie.
Krok 7 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto
9
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, lekko tężejącą łyżką wykładamy na ciasto, następnie schładzamy w lodówce.
Krok 8 - Biszkopt z pianką, brzoskwiniami i galaretką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 21.01.2015 17:33
mega smaczny
Monika-twin 15.01.2015 15:18
FAJNE CIASTO
as28 15.01.2015 13:09
mniam mniam
Krystyna32 15.01.2015 12:04
pyszności :)
Anna133 15.01.2015 11:46
lekka masa choć z margaryny więc masa tłuszczu, nie czuć tego w ogóle ;)
Pietruszka 15.01.2015 11:44
fajne ciacho!
Asik32 15.01.2015 11:14
to ciasto wygląda jak kawałek tęczy! piękne:)
gosia1988 15.01.2015 10:36
takie ciasta lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak