Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z musem jagodowym i bitą śmietaną

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuka
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
jagody 1 1/2 szklanka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
cukier puder 3 łyżeczka
śmietana 30% 500 ml
bita śmietana 2 opakowanie
czekolada gorzka 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem jagodowym i bitą śmietaną

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywnieć dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy (25x28 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (dolna grzałka+termoobieg) około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części. Jagody zmiksować, galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i zalać nią jagody. Pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretką przełożyć biszkopt. Schodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak