biszkopt z mascarpone i malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

masa serowa

  • śmietana 30%

    400 ml
  • serek mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • maliny świeże

    2 szklanki

polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • mleko 3,2%

    2-3 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka

do przełożenia

  • napar herbaciany, słodki

    1/2 szklanki
  • dżem malinowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białko oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę ubijać. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodać wszystko do masy jajecznej. Blachę posmarowaną tłuszczem i wypełnioną ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec 20 minut.
Ciasto ostudzić. Na wierzch ciasta polać napar herbaciany i obłożyć dżemem malinowym lub innym.
Schłodzoną śmietanę ubić w mikserze, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubijać około 1 minuty. Do masy dodać serek mascarpone i dalej ubijać 2 minuty. Dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany blat i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotowanie polewy. Do rondelka dać mleko, pokruszoną czekoladę i cukier puder. Podgrzewać i mieszać jednocześnie do rozpuszczenia. Na koniec dodać łyżkę śmietany i wymieszać. Poczekać aż czekolada ostygnie i położyć na masę serową. Można udekorować malinami i bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat