Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt z mascarpone i malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jaja 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masa serowa

śmietana 30% 400 ml
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 1/2 szklanki
maliny świeże 2 szklanki

polewa czekoladowa

czekolada gorzka 100 gram
mleko 3,2% 2-3 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1 łyżka

do przełożenia

napar herbaciany, słodki 1/2 szklanki
dżem malinowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z mascarpone i malinami

Białko oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę ubijać. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodać wszystko do masy jajecznej. Blachę posmarowaną tłuszczem i wypełnioną ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec 20 minut.
Ciasto ostudzić. Na wierzch ciasta polać napar herbaciany i obłożyć dżemem malinowym lub innym.
Schłodzoną śmietanę ubić w mikserze, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubijać około 1 minuty. Do masy dodać serek mascarpone i dalej ubijać 2 minuty. Dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany blat i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotowanie polewy. Do rondelka dać mleko, pokruszoną czekoladę i cukier puder. Podgrzewać i mieszać jednocześnie do rozpuszczenia. Na koniec dodać łyżkę śmietany i wymieszać. Poczekać aż czekolada ostygnie i położyć na masę serową. Można udekorować malinami i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak