Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki

Masa

  • mleko skondensowane

    400 g
  • serek mascarpone

    500 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • wrzątek

    1/3 szklanki

Owoce w galaretce

  • maliny mrożone

    400 g
  • galaretka owoce leśne

    1 opakowanie
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • woda

    1/3 szklanki

Poncz

  • woda

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    0,5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Biszkopt podzielić na 3 blaty.

OWOCE W GALARETCE:
Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować).

MASA:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą.

Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca)

Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą no
wedith1
Można użyć innych kwaśnych owoców lub mieszanki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 11.02.2017 17:35
smaczne ciasto
as28 06.02.2017 22:46
pychotka ;)
Bernadeta1 06.02.2017 20:35
na pewno smakuje wyśmienicie
Barbara13 06.02.2017 18:51
Zapowiada się obłędnie
halina17 06.02.2017 18:38
Apetycznie wygląda ciasto.
Ola1young 06.02.2017 17:22
pyszne,takie delikatne
ania2610 06.02.2017 15:45
pyszne ciasto!
ada.la 06.02.2017 13:49
ciekawe ciasteczko
Ada-Gaba 06.02.2017 13:31
znakomite ciacho
Edita 06.02.2017 13:23
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat