Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą śliwkową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

MASA

śliwki węgierki 1/2 kg
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą śliwkową

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
2
Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy , aż piana będzie puszysta.
Krok 2 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
3
Do piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż masa będzie jednolita.
Krok 3 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
4
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą małą tortownicę. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 4 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
5
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Krok 5 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
6
Śliwki przebieramy i usuwamy pestki, po czym przekładamy do garnka i smażymy ok. godziny na wolnym ogniu. (mieszając co jakiś czas)
Krok 6 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
7
Następnie do zesmażonych - gorących śliwek wsypujemy galaretkę, mieszamy i dostawiamy.
Krok 7 - Biszkopt z masą śliwkową  foto
8
Gdy masa zacznie tężeć, to wykładamy ją na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Krok 8 - Biszkopt z masą śliwkową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 28.10.2015 20:55
smakowite ciacho
Janina 26.10.2015 19:18
Świetne ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak