Biszkopt z masą orzechową

Biszkopt z masą orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkop

  • jajko

    6 szt
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • orzechy włoskie

    30 dkg
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1 kostka
  • poncz

  • herbata

    1/2 szklanki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • wódka

    1 kieliszek
  • Do dekoracji:

  • Polewa:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt z masą orzechową foto
Z podanych składnik przygotować biszkopt. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 20x35 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krok 2 - Biszkopt z masą orzechową foto
Mleko z cukrem zagotować, dodać zmielone orzechy i smażyć 5-10 minut, cały czas mieszając. Wyłączyć gaz pod garnkiem i dodać masło z margaryną. Mieszać do połączenia składników.
Krok 3 - Biszkopt z masą orzechową foto
Biszkopta nasączyć, przełożyć ciepłą masą, udekorować polewą i schłodzić. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 05.04.2014 14:03
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat