Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z masą kokosową
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka, mieszamy, dodajemy mąki oraz olej wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Biszkopt wylewamy do formy o wymiarach 30x25 cm i pieczemy ok. 45 minut w 170 stopniach .
MASA KOKOSOWA
Wiórki,masło i olejek smażymy razem na patelni.Gdy kokos się lekko zarumieni odstawiamy i studzimy.
KREM
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.Do reszty mleka dodajemy mąkę pszenną i wlewamy to do gotującego się mleka i szybko mieszamy, chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Gdy budyń przestygnie ucieramy go z masłem i olejkiem waniliowym.
Przygotowany wcześniej biszkopt przecinamy na pół, dolną jego część smarujemy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy resztę kremu. Posypujemy wystudzonym kokosem i delikatnie dociskamy rękami. SMACZNEGO!:-)