Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPT Z MASĄ KAKAOWO-BRZOSKWINIOWĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukie 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa 1:
brzoskwinie w puszce 1 sztuka
śmietana 30% 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
masa 2
śmietana 30% 0,5 litra
kaka 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
żelatyn 1 łyżeczka
DODATKOWO:
rodzynki 2 łyżki
czekolada gorzka 50 gram
skórka z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT Z MASĄ KAKAOWO-BRZOSKWINIOWĄ

Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, dosypując stopniowo cukier . Ciągle ubijając, dodawać pojedynczo żółtka. Wsypać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać dodać startą skórkę z umytej cytryny i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać na blaszkę (piekę w prostokątnej 25x36 cm) wyłożona papierem do wypieków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.Brzoskwinie odsączyć z soku i zmiksować.Śmietanę ubić na sztywno.Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody,wystudzić i dodać do śmietany wymieszanej z musem brzoskwiniowym. Rodzynki namoczyć i dodać do masy .Wylać na ciasto i wstawić na chwilę do lodówki a w tym czasie zrobić, masę kakaową.Śmietanę ubić na sztywno ,dodać kakao i cukier i rozpuszczoną żelatynę.Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę.Wymieszać i wyłożyć na masę brzoskwiniową.Na wierzch można zetrzeć białą czekoladę.Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 19.02.2014 11:08
na pewno pyszne ciasto
Janina 17.02.2014 10:00
Pyszności;)
dodi 17.02.2014 09:19
dla mnie pyszne
kornelcia 17.02.2014 08:41
smakowite połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak