Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą i pomarańczem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BIszkopt

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa 2 szt
pomarańcze 2 szt

masa biała

cukier puder 1 łyżka
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
fix do śmietany 2 szt

masa brązowa

budyń czekoladowy 1 szt
mleko 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 szt
cukier 1 łyżka
galaretka cytrynowa 1 szt
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą i pomarańczem

Białka oddzielić od żółtek i ubić , dodając po łyżce cukru na sztywną pianę . Dodać żółtka można ubijać dalej na wolnych obrotach lub łyżką wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce delikatnie mieszając. Wylać na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą . Piec w 190 stopniach do suchego patyczka .
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i ostudzić .
Przygotować masę brązową : budyń ugotować z masłem, żółtkiem i cukrem, pod koniec wsypać galaretkę . Wystudzić, zmiksować i wyłożyć na zimny biszkopt , wstawić do lodówki .
Masa biała: śmietanę ubić z cukrem, dodać fix do śmietany i dalej ubijać . Pod koniec dodać żelatynę chłodną . Masę wylać na masę brązową i ułożyć na wierzchu plastry z pomarańcza . Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.02.2017 07:04
Smakowite ciasto.
gusia1000 27.02.2017 01:12
Dobre ciasto.
norweska20 26.02.2017 23:59
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak