Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt.
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa wiśniowa

kompot wiśniowy 1 słoik
galaretka wiśniowa 3 szt.

Krem budyniowy

żółtko jajek 2 szt.
cukier 5 łyżek
mleko 2% 0,5 litra
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnej misce. Dodajemy cukier całość mieszamy do powstania sztywnej masy.
Krok 1 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
2
Dodajemy żółtka do ubitych białek całość mieszamy łyżeczką.
Krok 2 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
3
Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ja dodałam dodatkowo wiórka kokosowe około 3/4 szklanki. Wlewamy olej. Podane ciasto delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 3 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
4
Podaną masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 25 minut w 170 C.
Krok 4 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
5
Biszkopt po upieczeniu gdy wystygnie przecinamy na pół tworząc tzw. dwa biszkopty.
Krok 5 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
6
Żółtka mieszamy cukrem w osobnej misce. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość mieszamy. Na palnik wstawiamy mleko. Gdy mleko jest ciepłe wlewamy do miski z mąką i cukrem. Następnie wlewamy do naczynia i gotujemy na palniku aż zgęstnieje. Gdy ostygnie mieszamy z margaryną powstaje krem.
Krok 6 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
7
Podany krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Dwie łyżki zostawiamy na wierzch.
Krok 7 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
8
Słoik wiśni odcedzamy, sok wstawiamy na palnik dodając dwie szklanki wody podgrzewając dodajemy galaretkę. Wiśnie z kompotu układamy na kremie. Zalewamy całość galaretką. Przykrywamy biszkoptem.
Krok 8 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto
9
Biszkopt ładnie z wierzchu smarujemy masą . Posypujemy np. cukierkami pokrojonymi. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 9 - Biszkopt z masą budyniowo-wiśniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.02.2015 14:23
smaczne ciasto
Barbara777 27.01.2015 16:18
wow ale cudo!
Iwona32 22.01.2015 21:04
fajne ciachoooo
misia53 20.01.2015 21:52
Na taką słodycz chętnie się skuszę
irenka 20.01.2015 19:43
pyszne ciacho
Anna169Hosz 20.01.2015 18:05
Lubię takie ciasta!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak