Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą budyniową, jagodami i galaretką
7 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
7 łyżeczek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka ciągle ubijając. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
4 żółtka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki kartoflanej
aromat arakowy
2 margaryny w kostce
Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem. W pół szklanki mleka rozrobić mąkę z żółtkami. Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę mikserem. Dodawać porcjami budyń i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
Poncz:
Dwie czubate łyżki cukru rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na pół godziny. Dodać wyciśnięty sok z całej cytryny. Dodać pół litra przegotowanej, chłodnej wody, kieliszek wódki i aromat arakowy.
Upieczony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jedną część ponczem, nałożyć masę i drugą część biszkoptu. Znów nasączyć i nałożyć masę. Posypać wierzch jagodami, zalać tężejącą galaretką i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)