Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 4 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak
mak 1,5 szkl
jaja 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szkl
margaryna 1 szt
bakalie do smaku
DODATKOWO:
wiórki kokosowe do dekoracji
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z makiem

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, olej, proszek i dokładnie mieszamy. Dajemy na blachę i pieczemy około 30 minut w foremce 25/36.
Mak:
Mak zalewamy wrzącą wodą po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie odlać wodę i zemleć go 2 razy. Do maku dodać jajka, mąkę i zapach, wymieszać dokładnie. Zagotować margarynę i dodać do niej mak i gotować chwilkę aby zgęstniało. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 05.06.2014 12:44
super miękkie
MarchiochaKucharzy 29.11.2013 14:10
uwielbiam takie ciasta
mariel78 15.10.2013 10:55
smaczniutkie to ciacho
Maniek2 15.07.2013 13:23
bardzo lubię takie ciacho
caralajna 24.04.2013 17:08
pyszne ciasto
Iwusia 20.04.2013 22:58
bardzo smacznie wygląda to ciasto
Janina 17.04.2013 12:18
Bardzo smaczne ciacho
msmors 17.04.2013 10:47
super ciacho
Juleczka20 17.04.2013 10:21
wygląda bardzo smacznie!
Paolcia 17.04.2013 09:19
bardzo smakowicie wygląda :)
Pyszota 17.04.2013 08:59
super ciacho
sara1 17.04.2013 08:58
wygląda pysznie
gosia1988 17.04.2013 08:47
lubię ciasta z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak