Biszkopt z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • olej

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mak

  • mak

    1,5 szkl
  • jaja

    3 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    3/4 szkl
  • margaryna

    1 szt
  • bakalie

    do smaku
  • DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe

    do dekoracji
  • polewa czekoladowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, olej, proszek i dokładnie mieszamy. Dajemy na blachę i pieczemy około 30 minut w foremce 25/36.
Mak:
Mak zalewamy wrzącą wodą po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie odlać wodę i zemleć go 2 razy. Do maku dodać jajka, mąkę i zapach, wymieszać dokładnie. Zagotować margarynę i dodać do niej mak i gotować chwilkę aby zgęstniało. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy kokosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 05.06.2014 12:44
super miękkie
MarchiochaKucharzy 29.11.2013 14:10
uwielbiam takie ciasta
mariel78 15.10.2013 10:55
smaczniutkie to ciacho
Maniek2 15.07.2013 13:23
bardzo lubię takie ciacho
caralajna 24.04.2013 17:08
pyszne ciasto
Iwusia 20.04.2013 22:58
bardzo smacznie wygląda to ciasto
Janina 17.04.2013 12:18
Bardzo smaczne ciacho
msmors 17.04.2013 10:47
super ciacho
Juleczka20 17.04.2013 10:21
wygląda bardzo smacznie!
Paolcia 17.04.2013 09:19
bardzo smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat