Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z lekką masą serową i brzoskwiniami wg Manci

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
kakao 2 łyżki

masa serowa

twaróg zmielony 500 g
jogurt naturalny 400 g
cukier puder 6 łyżek
śmietan fix 1 op
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
brzoskwinie w puszce 1

polewa czekoladowa

masło 10 dag
jajko 1 szt
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

ponadto

spirytus
sok z cytryny
wiórki kokosowe
morele suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z lekką masą serową i brzoskwiniami wg Manci

1. Biszkopt: do miski, w której będziemy ubijać jajka, oddzielamy białka i chowamy je do lodówki na ok 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. Gdy białka dobrze się schłodzą, ubijamy je ze szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż w całości się rozpuści. Białka powinny być lśniące i bardzo sztywne. Gdy piana jest dobrze ubita, dodajemy po 1 żółtku i cały czas miksujemy.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy 4 razy (!) i delikatnie dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy szpatułką tylko do momentu połączenia składników. Blachę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Biszkopt pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu natychmiast wyciągamy biszkopt z piekarnika i z wysokości ud rzucamy blachą o ziemię 2 razy (biszkopt nie opadnie :) ), z powrotem chowamy go do pieca i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części.

2. Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy śmietan - fix, zmielony przynajmniej 2 - krotnie biały ser, schłodzoną, ale nie tężejącą galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę wkładamy na ok 20 minut do lodówki.

3. Biszkopt nasączamy mieszanką syropu z brzoskwiń ze spirytusem i cytryną. Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, alkohol możemy pominąć. Na spód wylewamy tężejącą masę serową, przykrywamy 2 blatem ciasta i chowamy do lodówki.

4. Polewa czekoladowa: margarynę roztapiamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtko i dokładnie miksujemy. Tworzy nam się kogel - mogel (ulubiony deser z dzieciństwa :) ) Wsypujemy do niego kakao, miksujemy, a następnie dodajemy powoli wrzący tłuszcz. Gdy polewa jest jednolita, wylewamy ją na ciasto.

5. Sernik dekorujemy wg uznania. U mnie był to kokos i pokrojone suszone morele.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.04.2015 09:25
apetycznie wygląda
Wiesława1 07.04.2015 16:54
super ciacho
agnieszka214 07.04.2015 16:15
taki pyszny deserek do kawki
Janina 07.04.2015 14:57
Super ciacho;)
Zdzisław 07.04.2015 14:02
takie słodkości bardzo lubię
Edith85 07.04.2015 13:00
pyszne ciacho :)
mysza75 07.04.2015 11:33
jakie to dobre można jeść i jeść
Kuchenka 07.04.2015 10:38
bardzo apetyczne ciacho
R'n'G Kitchen 07.04.2015 09:54
Marysiu ,przepysznie wygląda
Betina#45 07.04.2015 09:53
Lekkie ciacho Mmm ! wygląda wspaniale ;)
Motorek 07.04.2015 09:47
fajne ciasto
Franciszek 07.04.2015 09:27
Super ciacho
kloruś 07.04.2015 09:26
chętnie bym się poczęstowała!
bertpvd 07.04.2015 09:07
Pyszny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak