Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt z kubusiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 8
mąka 1,5 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do ieczenia 2 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
Krem:
sok Kubuś 1 l
budynie śmietankowe lub waniliowe 2 szt
śmietana 30% 0,5 l
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 3
czekolada 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z kubusiem

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Następnie ubić białka z cukrem na sztywno. Zółtka ubić i dodać do białek, wszystko miksować na puszystą masę. Na końcu dodać przesianą mąkę i deliktanie wymieszać łyżką. Wylać na prostokątna brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 180 stopni i piec biszkopt ok 40-45 min. Gotowy biszkopy wystudzić i przekroić na dwie części.

Połowę soku wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozrobić budynie i wlać do gotujące się soku. Całość mieszać aż zgęstnieje. Jeszcze gorącą masę wylać na jeden placek i przykryć drugim. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem. Wyłozyć na wierzch ciasta i całośc posypac startą czekoladą. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 09.02.2012 17:57
pyszne ciasto
PaniMISIOWA 30.09.2011 12:14
fajne ciacho
jolajka 11.08.2011 08:06
pysznie wygląda
iknkirke 17.10.2010 16:40
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak