Biszkopt z kremem lekko cytrynowym i owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka masła 250 g

    1
  • op. budyniu waniliowego (takiego na 1/2 l mleka)

    2
  • łyżek cukru do budyniu+2-3 łyżki do ponczu

    8
  • z jednej dużej cytryny do kremu+sok z drugiej do ponczu

    sok
  • szkl. mleka

    2
  • op. galaretki w proszku o smaku brzoskwiniowym albo cytrynowym

    2
  • dkg jagód

    15
  • dkg truskawek świeżych albo mrożonych

    20
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt upiekłam w tortownicy śr. 32 cm w/g sprawdzonego przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13316/biszkopt-przepis-podstawowy-niezawodny-.html dodając do mąki skórkę otartą z jednej, dużej cytryny. Po ostudzeniu przekroiłam poziomo na pół. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Budynie rozmieszać w 1 szkl. mleka, drugą zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń, mieszając zagotować i gotować 3 min.. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Zimny utrzeć z miękkim masłem na gładką masę, pod koniec dodawać stopniowo sok z jednej cytryny. W 1/2 szkl. ciepłej wody rozpuścić 2-3 łyżki cukru i dodać sok z cytryny, takim ponczem skropić blaty biszkoptu. Jeden wyłożyć na dno tortownicy, na to krem i przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć owoce - brzoskwinie pokrojone w plasterki, jagody i truskawki poprzekrawane na połówki albo ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 11.02.2011 17:04
piękny biszkopcik
mirosława4 17.01.2011 21:14
pychotka
wedith1 11.10.2010 20:33
Zgadzam się! przepis świetny! i zdjęcie kuszące :)
kasiurek 26.09.2010 08:19
coś pysznego!
eli_555 18.09.2010 21:57
pychotka
danusia19671 18.08.2010 18:44
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat