Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem i truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 5 szt
cukru 1 szkl
mąki 1 szkl
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kakao
Krem:
masła 200 g
mąki przennej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jaja 2 szt
cukru 1/3 szklanki
cukier wanilinowy 2 sztuki
mleko 2 szkl
DODATKOWO:
rozgniecionych truskawek 0,5 litra
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt:
Odmierzam szklankę mąki i odbieram z niej 2 łyżki i dodaje 2 łyżki kakao w to miejsce.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem ,dalej ubijają dodajemy po jednym żółtku,potem mieszamy z mąką z proszkiem do pieczenia i kakao.Przelewam do formy (u mnie 21x32)i piekę.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Krem:
Sypkie składniki rozetrzeć z jajkami i rozprowadzić w pół szklanki zimnego mleka.Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy potem roztarte składniki i ugotować budyń ,ostudzić .
Truskawki podgrzać w rondelku, wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści odstawić .
Na pierwszą cześć biszkoptu wyłożyć połowę masy,na masie ułożyć wzdłuż 3 rzędy biszkopcików zostawiając pomiędzy rzędami odstępy,zalać tężejąca galaretka ,wstawić do lodówki.Gdy galaretka dobrze stężeje wykładamy na nią drugą cześć masy i drugi płat biszkoptu ,polewamy polewą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 19.01.2014 16:09
smaczne ciasto
halina17 19.01.2014 15:24
Smacznie wygląda ciasto.
halina17 19.01.2014 15:23
W składnikach nie napisałaś galaretki , możesz jeszcze edytować i dopisać.
Agata3 19.01.2014 14:21
Pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak