Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
jajko
6 szt -
mąka pszenna
1 1/2 szkl -
cukier
1 szkl -
kakao
2 łyżki z czubkim -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Krem:
-
budyń waniliowy
2 op -
mleko
2 1/2 szkl -
masło
3/4 kostki -
cukier
3-4 łyżki -
masa
-
śmietana kremówka
1 op -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4-5 łyżeczek -
cukier
ok 1/2 szkl(można tylko do smaku) -
Dodatki:
-
słonecznik łuskany
1 szkl z czubkiem -
cukier
1/2 szkl -
masło
1 kopiasta łyzka
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt z kremem i słonecznikową posypką
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ok 3/4 ciasta wylać do przygotowanej dużej blaszki. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto robiąc widelcem zawijaski. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Ugotować na mleku budyń z dodatkiem cukru i wystudzić. Zmiksować z masłem. Posmarować kremem spodni blat ciasta i przykryć drugim blatem.
Żelatynę rozmieszać w malutkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i na koniec przestudzoną żelatynę. Można dodać aromat.
Ciasto przykryć masą śmietanową i obsypać słonecznikiem.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się