Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy pianę z białek z cukrami.
Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut / 180 C
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.
Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.
Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
MUS:
Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.
Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.
Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.
Wylewamy na tężejące ciasto.
Wkładamy do lodówki
( najlepiej na noc )