Biszkopt z kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • jajka

    6 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • woda

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • budyń śmietankowy

    2 op
  • mleko

    2 3/4 szkl
  • masło

    1 kostka
  • ajerkoniak

    ok1/2 szkl
  • cukier

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka, wodę i cukier, a następnie wmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 180 st. Ciasto wystudzić.

Ugotować budynie na mleku z cukrem, wystudzić i zmiksować z masłem. Pod koniec miksowania dodawać po troszku ajerkoniak. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Oba blaty ciasta posmarować powidłami od przekrojonej strony. Na jednym blacie przykryć powidła kremem. Drugi blat położyć smarowaniem do kremu. Ciasto lekko docisnąć.
Ciasto można nasączyć ponczem i dowolnie udekorować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 23.06.2017 21:01
fajny biszkopt
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:20
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat