Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
budyń śmietankowy 2 op
mleko 2 3/4 szkl
masło 1 kostka
ajerkoniak ok1/2 szkl
cukier 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem

Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka, wodę i cukier, a następnie wmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 180 st. Ciasto wystudzić.

Ugotować budynie na mleku z cukrem, wystudzić i zmiksować z masłem. Pod koniec miksowania dodawać po troszku ajerkoniak. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Oba blaty ciasta posmarować powidłami od przekrojonej strony. Na jednym blacie przykryć powidła kremem. Drugi blat położyć smarowaniem do kremu. Ciasto lekko docisnąć.
Ciasto można nasączyć ponczem i dowolnie udekorować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 23.06.2017 21:01
fajny biszkopt
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:20
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak