Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kawową pianką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 7 sztuk
mąka tortowa 1.5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder
DODATKOWO:
cappuccino orzechowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kawową pianką

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z 7 łyżkami zimnej wody oraz 1 szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i jeszcze raz ubić na sztywną bezę. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. Kawowa pianka: Śmietanę ubić z rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną pod koniec ubijania dodać sypką kawę i dosłodzić cukrem do swojego smaku. Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki, dół ponownie umieścić w formie, skropić syropem z ananasów i wyłożyć na nim 3/4 całej śmietany, posypać pokrojonymi ananasami i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą śmietany, schłodzić. Przed podaniem można posypać kawą lub czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 31.05.2013 18:49
dobre ale pychotka
Juleczka20 13.05.2013 19:33
pyszne ciasto ;)
Kasia46 21.03.2012 14:31
mniam mniam.
przejs 18.03.2012 15:56
Ojejku, ja kawę włąśnie piję - przydało by się takie ciacho do tej małej czarnej :)
Agnieszka_B 16.03.2012 14:25
Prezentuje się przepysznie:)
magdalea 15.03.2012 22:28
smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak