Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jagodami i galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jaja 6 sztuk
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
tłuszcz do formy

dodatkowo

krem do karpatki
jagody 250 g
galaretka 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jagodami i galaretką

Kroki postępowania

1
Robimy biszkopt: Żółtka ubijamy z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek na sztywno. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pianę z białek.
Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni.
Krok 1 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
2
Do naczynia wlewamy mleko, miksujemy i dodajemy krem karpatkowy. Miksujemy. Wykładamy na upieczony i ostudzony biszkopt.
Krok 2 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
3
Na gotowy i schłodzony krem wysypujemy wypłukane jagody.
Krok 3 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
4
Galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy ostygnie i zacznie tężeć, zalewamy nią ciasto. Schładzamy.
Krok 4 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.01.2017 16:59
Czuc lato na talerzu
AZgotuj 03.01.2017 12:19
lekko i smacznie:)
Ola1984 03.01.2017 11:54
Prosto i pysznie :) Uwielbiam ciacha z jagodami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak