Biszkopt z jagodami i galaretką

Biszkopt z jagodami i galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

dodatkowo

  • krem do karpatki

  • jagody

    250 g
  • galaretka

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
Robimy biszkopt: Żółtka ubijamy z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek na sztywno. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pianę z białek.
Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni.
Krok 2 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
Do naczynia wlewamy mleko, miksujemy i dodajemy krem karpatkowy. Miksujemy. Wykładamy na upieczony i ostudzony biszkopt.
Krok 3 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
Na gotowy i schłodzony krem wysypujemy wypłukane jagody.
Krok 4 - Biszkopt z jagodami i galaretką foto
Galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy ostygnie i zacznie tężeć, zalewamy nią ciasto. Schładzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

06.01.2017 16:59
Czuc lato na talerzu

AZgotuj

03.01.2017 12:19
lekko i smacznie:)

Ola1984

03.01.2017 11:54
Prosto i pysznie :) Uwielbiam ciacha z jagodami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat