Biszkopt z jabłkiem pachnący cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt;

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    13 łyżek

Kruszonka

  • mąka pszenna

    150 g
  • cukier kryształ

    80 g
  • margaryna

    80 g

Dodatkowo

  • jabłka

    3 sztuki
  • cynamon Prymat

    3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt

Miksujemy jajka z cukrem.
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlewamy olej.

Ciasto przelewamy do blaszki 25 x 25 cm.


Mąkę mieszamy z cukrem .
Wsypujemy mieszankę do roztopionej margaryny i energicznie mieszamy aż powstaną nam grudki kruszonki.


Na ciasto wylane do blaszki wykładamy pokrojone w plastry i oprószone cynamonem i mąką jabłka. Na nie wykładamy kruszonkę i ją także posypujemy cynamonem.


Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 14.01.2015 11:26
znakomite ciacho :-)
Dorian 24.12.2014 11:12
pysznie wyglada
romanrafal 15.12.2014 17:47
pyszniutkie ciasto
Wiesława1 28.11.2014 21:07
Izunia to ja tak jak ben-ka poproszę kawałek do kawki
Renata9 28.11.2014 17:50
uwielbiam takie ciacho
nogawkuchni 28.11.2014 12:13
Jabłka i cynamon - rewelacyjna kombinacja, a w takim obłędnym cieście to rozkosz dla podniebienia.
ben-ka 28.11.2014 10:31
Jak kusisz tymi ciastami, to podrzuć kawałek do kawy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat