Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt;

mąka tortowa 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
kakao 2 pełne łyżki,
jajko 5 szt,
cukier 3/4 szkl,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,
sól szczypta,

krem śmietankowy;

śmietana 30% 600 ml,
fix do śmietany 2 op,
cukier puder 3 łyżki,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki,
woda gorąca 1/4 szkl,

dodatkowo;

sok jabłkowy do nasączenia biszkoptu,
mus jabłkowy 1,5 litra,
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1 litr płynu
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek ,ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i kakao.
Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Spodni blat czyli spód biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki ale już bez papieru, nasączamy sokiem jabłkowym i nakładamy lekko ścięty mus jabłkowy połączony z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Następnie na mus nakładamy górę biszkoptu dociskamy lekko i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Po wyjęciu na górę nakładamy dobrze ubitą śmietanę 36 % i rozsmarowujemy równo po całej powierzchni.
Górę posypujemy rozpuszczalnym kakao z cukrem.

Masa śmietankowa;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijany na sztywno z cukrem pudrem , dodając pod koniec ubijania fix do śmietany.
Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ale letnią żelatyną.
Mus jabłkowy;
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Większa połowę obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu do momentu rozgotowania się jabłek i odparowania części soku.
Pozostałe jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do musu, smażymy razem jeszcze około 5 minut, dodajemy cynamon.
Tak przygotowane jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Ja miałam mus zeszłoroczny 1,5 litra do tego dodałam rozpuszczoną żelatynę.(zamiast żelatyny można dodać do gorącego musu galaretkę owocową i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:25
dobre ciasto.
KORAL 22.04.2018 19:46
Pyszne ciasto Bożenko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak