Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt:
-
jajko
4 sztuki -
cukier
0,75 szklanki -
mąka pszenna
0,75 szklanki -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
olej rzepakowy
2 łyżki
Prażone jabłka:
-
jabłka
1 kilogram -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
3 łyżki -
galaretka cytrynowa
2 opakowania -
woda gorąca
1 szklanka
Pianka straciatella:
-
śmietana kremowa 30%
1,5 szklanki -
galaretka cytrynowa
1 opakowanie -
woda gorąca
1 szklanka -
czekolada gorzka
50 gramów
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella
Biszkopt:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23x33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia.
Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się