Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

NA BISZKOPT:

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka pszenna

    0.75 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

JABŁKA PRAŻONE:

  • jabłka

    1 kilogram
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    3 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • woda gorąca

    1 szklanka

NA PIANKĘ STRACIATELLA:

  • śmietana kremowa 30%

    1.5 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda gorąca

    1 szklanka
  • czekolada gorzka

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Krok 1 - Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella foto

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23x33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia.

Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.

Krok 2 - Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella foto
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przestudzone i tężące wyłożyć na pierwszy blat biszkopta. Przykryć drugim i obciążając np deską odstawić do stężenia.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella foto
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 18.11.2018 16:51
Kuszące jest to ciasto...mniam!
Bożena Matuszczyk 15.11.2018 14:50
Smakowite i kuszące ciacho. Kusi jak smakiem tak wyglądem.;)
Basiliana 13.11.2018 21:42
Jabłka i śmietana, to połączenie, które zawsze się sprawdza, a z dodatkiem czekolady smakuje jeszcze lepiej.
bietka 13.11.2018 09:14
Bardzo smaczne ciacho :)
Mniam 13.11.2018 11:32
Dziękuję Elu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat