Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 0,75 szklanki
mąka pszenna 0,75 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
olej rzepakowy 2 łyżki

Prażone jabłka:

jabłka 1 kilogram
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 3 łyżki
galaretka cytrynowa 2 opakowania
woda gorąca 1 szklanka

Pianka straciatella:

śmietana kremowa 30% 1,5 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda gorąca 1 szklanka
czekolada gorzka 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

Biszkopt:

1

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23x33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia.

Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.

Krok 1 - Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella foto
2
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przestudzone i tężące wyłożyć na pierwszy blat biszkopta. Przykryć drugim i obciążając np deską odstawić do stężenia.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella foto
3
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 18.11.2018 16:51
Kuszące jest to ciasto...mniam!
Bożena Matuszczyk 15.11.2018 14:50
Smakowite i kuszące ciacho. Kusi jak smakiem tak wyglądem.;)
Basiliana 13.11.2018 21:42
Jabłka i śmietana, to połączenie, które zawsze się sprawdza, a z dodatkiem czekolady smakuje jeszcze lepiej.
bietka 13.11.2018 09:14
Bardzo smaczne ciacho :)
Mniam 13.11.2018 11:32
Dziękuję Elu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak