Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretkami kolorowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

truskawki 0,5 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 100 ml
serek waniliowy 2 opakowania
galaretka 2 szt

biszkopt

jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretkami kolorowymi

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy przez sitko.
Białka rozdzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i proszek, ubijamy mikserem, dodajemy ubite białka i jeszcze chwilę ubijamy na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, mieszamy energicznie drewniana łyżką.



Krok 1 - Biszkopt z galaretkami kolorowymi foto
2
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 20-25 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 2 - Biszkopt z galaretkami kolorowymi foto
3
Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki. Rozdrabniamy w blenderze.
Krok 3 - Biszkopt z galaretkami kolorowymi foto
4
Żelatynę sporządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę dzielimy na 3 części. Jedną wlewamy do serka z jedną galaretka, drugą cześć do serka z drugą galaretką i trzecią porcję do truskawek (największą).
Przygotowujemy galaretkę wg. przepisu na opakowaniu (50 ml mniej wody). Zimną odkładamy do lodówki do stężenia na całą noc, kroimy w kratkę.
Serek waniliowy przekładamy do dwóch miseczek, do jednej wrzucamy galaretkę np pomarańczowa, do drugiej zieloną.
Krok 4 - Biszkopt z galaretkami kolorowymi foto
5
Na upieczony biszkopt wylewamy serek z galaretką, wkładamy do lodówki na 30 minut, wlewamy truskawki, również schładzamy w lodówce ok 30 minut i kolejną warstwę serka.
Krok 5 - Biszkopt z galaretkami kolorowymi foto
6

Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 6 - Biszkopt z galaretkami kolorowymi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 02.02.2016 15:07
super przepis :)
mirosława4 02.02.2016 14:52
bardzo smaczny deser na upalny dzień
Agnieszka-87-25 02.02.2016 14:28
dobre jest to ciasto
msmariusz 02.02.2016 10:43
szybko i smacznie
Ewelina1991 02.02.2016 08:17
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak