Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretką wg gosia47-47

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka zmieniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Masa śmietankowa
śmietana kremowa 30% 800 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
MASA GALARETKOWA:
galaretka truskawkowa 2 opakowania
śliwki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretką wg gosia47-47

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Wlać łyżeczkę octu. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką. Tak utartą pianę wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu, wyjąć i przeciąć wzdłużna pół. MASA GALARETKOWA: Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Śliwki pozbawić pestek. Pociąć na ćwiartki. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wmieszać delikatnie śliwki. Taką masą wyłożyć na dolną część biszkopta. odłożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i: MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i przygotowaną jak podano na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać. Położyć na to górną część biszkopta. Całość posypać cukrem pudrem i włożyć do lodówki jeszcze na ok. 2 godziny. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.10.2012 10:37
Apetyczne.
cukiereczek 15.10.2012 09:09
lubię takie cista

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak