Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z delicjami i masą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8 sztuk
mąka 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
żółtko jajek 5 sztuk
mleko 600 ml
cukier 3/4 szklanki
mąka 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1 kostka
spirytus 50 ml
DODATKOWO:
posypka cukierkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z delicjami i masą

BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodawać pomału żółtka i mieszać na małych obrotach miksera. Po wymieszaniu ściągnąć z miksera i wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej części wymieszać mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy.Do gotującego się mleka wlać rozmieszane wcześniej składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po trochu zimnego budyniu. Połowę masy wyłożyć na dolną część biszkopta. Ułożyć na niej delicje i przełożyć drugą połową masy, odstawiając odrobinę do udekorowania ciasta. Przykryć drugą częścią biszkopta. Pozostałość masy wyłożyć na górną część biszkopta i posypać posypką cukierkową. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 12.11.2013 21:52
Smaczności mi tu pokazujesz :)
jasiek 28.10.2013 12:31
lubię takie połączenia w cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak