Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 sztuka
porzeczki czerwone 1 szklanka
bita śmietana w proszku 1 sztuka
mleko 200 ml

Porada

Ciasto można przygotować z innymi owocami ,zamiast śmietany typu ,,Śnieżka'' użyć kremówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.

1.Białka ubić na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubijać.
2. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
3.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni.
4.Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa krążki.
5. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.Odstawić do stężenia.
6. Do tężejącej galaretki wsypać owoce, wyłożyć na pierwszy krążek i przykryć drugim.
7.Bitą śmietanę ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu i udekorować nią ciasto.
8.Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.04.2017 08:28
Dziękuję:)
Pani Domu 23.05.2015 10:52
wygląda bardzo smacznie
Babeczka35 23.05.2015 07:48
Dziękuję:)
gusia1000 22.05.2015 22:36
Dobre ciasto.
Skotka 22.05.2015 22:14
Pyszny deser:)
Ada-Gaba 22.05.2015 22:02
rewelacyjny wypiek
RenataZ-et 22.05.2015 21:49
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak