Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z czereśniami i wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
czereśnie 3/4 szkl.
wiśnie 3/4 szkl.
cukier puder 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z czereśniami i wiśniami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielam od żółtek. Następnie białka ubijam ze szczyptą soli. Stopniowo dodaję do ubitych białek cukier i dalej ubijam. Do ubitej piany dodaję po jednym żółtku i dalej ubijam.
Krok 1 - Biszkopt z czereśniami i wiśniami foto
2
Przesiewam mąkę z proszkiem i stopniowo wsypuję do ubitych z cukrem jajek. Masę wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (lub bezpośrednio na folię aluminiową). Na wierzchu układam wydrylowane czereśnie i wiśnie.
Krok 2 - Biszkopt z czereśniami i wiśniami foto
3
Piekę ciasto w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C. Po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.
Krok 3 - Biszkopt z czereśniami i wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 08.10.2012 09:50
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak