Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z czereśniami i galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka tortowa 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

czereśnie z galaretką

czereśnie 0,5 kg
galaretka truskawkowa 2 sztuki
dżem czereśniowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z czereśniami i galaretką

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.

Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.

Z czereśni usuwamy pestki.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy i gdy zacznie tężeć łączymy z czereśniami i wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem czereśniowym.
Wstawiamy do lodówki aby galaretki stężały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 17.06.2015 14:13
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak