Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    12 łyżek płaskich
  • mąka ziemniaczana

    10 łyżek płaskich

Masa straciatella

  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • serek homogenizowany waniliowy

    450 g
  • fix do śmietany

    4 szt
  • czekolada mleczna

    100 g

Dodatkowo

  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.

2. Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności. Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. do połączenia się składników. Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łopatką.

3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:33
Smaczne ciasto.
Krzysztof15 11.09.2015 08:52
super ciacho
Mama niejadka 10.09.2015 21:14
Pyszny biszkopt
Janina 10.09.2015 20:12
Pyszne ciacho;)
halina17 10.09.2015 19:55
Smacznie wygląda ciasto.
lukaszkiper 10.09.2015 19:39
bardzo pyszne ciasto
Konczi 10.09.2015 18:26
wygląda fajnie :)
gosia1988 10.09.2015 17:33
smaczne ciasto do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat