Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 12 łyżek płaskich
mąka ziemniaczana 10 łyżek płaskich

Masa straciatella

śmietana 30% 400 ml
cukier wanilinowy 1 szt
serek homogenizowany waniliowy 450 g
fix do śmietany 4 szt
czekolada mleczna 100 g

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 szt
galaretka brzoskwiniowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.

2. Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności. Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. do połączenia się składników. Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łopatką.

3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:33
Smaczne ciasto.
Krzysztof15 11.09.2015 08:52
super ciacho
Mama niejadka 10.09.2015 21:14
Pyszny biszkopt
Janina 10.09.2015 20:12
Pyszne ciacho;)
halina17 10.09.2015 19:55
Smacznie wygląda ciasto.
lukaszkiper 10.09.2015 19:39
bardzo pyszne ciasto
Konczi 10.09.2015 18:26
wygląda fajnie :)
gosia1988 10.09.2015 17:33
smaczne ciasto do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak