Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
jajko 4 szt
cukier puder 1/3 szklanki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mąka 3/4 szklanki
śmietana 30% 750 ml
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 2 szt
woda 1/2 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka łączymy z octem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy cukier puder i żółtka.
Delikatnie chwilkę mieszamy na niskich obrotach.

Na koniec dodajemy mąką, nie ubijamy tylko mieszamy łyżką. Pieczemy około 25 minut, w 180 stopniach.
Pozostawiamy do wystygnięcia.

Przekrajamy na pół. Nasączamy każdą część biszkoptu połową syropu z brzoskwiń. Brzoskwinie całe rozdrabniamy. Wodę z brzoskwiń zostawiamy.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do niej rozdrobnione brzoskwinie i połowę wody słodkiej z brzoskwiń.

Wkładamy do lodówki, gdy będzie lekko stężeć wylewamy na ciasto biszkoptowe i przykrywamy drugim.
Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i fix do ubijania.
Wykładamy na wierzch drugiego biszkoptu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 30.05.2014 11:08
smakowicie wygląda, chętnie bym na taki się skusila
JOANNA16 16.04.2014 16:12
pyszne ciacho))
msmariusz 30.03.2014 23:26
bardzo go lubię
margaret 29.01.2014 08:37
musi być smaczny
babajaga1969 27.01.2014 04:51
bardzo delikatne i apetyczne ciasto
Michał2 26.01.2014 20:56
bardzo fajne
Milka100 26.01.2014 20:39
palce lizać ten placek
gosia1988 26.01.2014 20:39
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak