Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z 5 jaj

5.0
(294)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z 5 jaj

Białka ubić z odrobiną soli, dodawac stopniowo cukier i ucierać do rozpuszczenia cukru- rozetrzeć palcami. Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodac do masy biszkoptowej, mieszac delikatnie łyżką. Piec 180*C przez ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Biszkoptów miliony 29.12.2023 13:13
Biszkopt z 5 jaj, jest idealny. Zawsze wychodzi. Jednak jeśli ktoś chce zrobić porcję, razy dwa. Polecam ubić wszystko jak w przepisie - bo wtedy zmieniają się proporcje i już nie wychodzi taki lekki i pyszny, tylko zbity. Zrobiłam ten błąd. Kręce pojedynczo- osobno i jest super. Gorąco polecam.
mysza75 01.04.2016 11:25
bardzo ładny biszkopt
Ola1984 01.04.2016 07:53
Idealnie wyrośnięty :)
jagoda5913 01.04.2016 00:59
ładnie i równiutko wyrósł
Futka 01.04.2016 00:02
Świetny i bardzo smakowity biszkopt :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak