Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • cieciorka konserwowa

    1 puszka
  • cukier drobny

    2/3 szkl.
  • budyń czekoladowy

    2 op.
  • budyń

    toffi 1 op.
  • mąka pszenna

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba) foto
Fasolę i ciecierzycę wylać na sito ustawione nad dużą miską - pozostawić do czasu, aż ścieknie cała zalewa.
Krok 2 - Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba) foto
Ubijać płyn mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie stabilna piana.
Krok 3 - Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba) foto
Wsypać drobny cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać, aż piana się usztywni.
Krok 4 - Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba) foto
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkie budynie.
Krok 5 - Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba) foto
Ostrożnie zmiksować albo wymieszać silikonową szpatułką.
Krok 6 - Biszkopt wegański bez jajek (z aquafaba) foto
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170*C na 30-45 minut.
Habibi
AQUAFABA to wysokobiałkowa zalewa z konserwowej fasoli oraz ciecierzycy. *Sypkie budynie można zastąpić skrobią ziemniaczaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia123410 29.01.2016 17:14
coś innego fajnego:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat