Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt - przepis podstawowy, niezawodny!

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
szkl. cukru (szkl. poj. 200ml) 1
szczypty soli 2
szkl. mąki pszennej tortowej 3/4
szkl. mąki ziemniaczanej 1/2
op. 16g cukru wanilinowego 1
łyżeczki proszku do pieczenia 1
otarta z jednej cytryny skórka
1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej do formy:
lód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt - przepis podstawowy, niezawodny!

Dno formy (np. tortownicy o śr.28 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Myjemy dokładnie mieszadła miksera (żeby pozbyć się tłuszczu z żółtek - inaczej białka się nie ubiją) i ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to przesiane mąki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek - jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-) Masa powinna być lekko lejąca i jakby kleista. Można na koniec dodać skórkę cytrynową. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić. W tortownicy śr.28 cm rośnie mi wysoki nad krawędź i przekrawam go na 3 blaty. Piekąc w formie 25x35 cm. przekrawałam na 2 części. Przepis pochodzi z wydawnictwa \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 11.06.2012 13:00
super
Marlena/Kinia 09.01.2012 17:42
Pyza, a jednak dodajesz spulchniacze???!
goofy9 13.11.2011 16:49
tradycyjnie pysznie :)
kotlet 10.08.2011 23:21
pyszności
kochanyptysiu 16.04.2011 19:46
mimo,ze kolejny,chetnie wyprobuje
barbara11561 07.03.2011 18:56
Ile gospodyń tyle przepisów na biszkopt i wszystkie dobre.Do każdego jednak trzeba włożyć odrobinę serca i wtedy się uda na pewno
iwa643 21.06.2010 07:41
do ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak