biszkopt przepis podstawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    0,75 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,25 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - biszkopt przepis podstawowy foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy.
Krok 2 - biszkopt przepis podstawowy foto
Żółtka ucieramy w osobnym naczyniu z drugą połową cukru. Następnie delikatnie dodajemy do białek miksując na małych obrotach.
Krok 3 - biszkopt przepis podstawowy foto
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką.
Krok 4 - biszkopt przepis podstawowy foto
Przelewamy do brytfanny. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.10.2016 00:08
Dobry przepis.
Łukasz15 02.10.2016 21:39
Pyszny ten biszkopt

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat