Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt pod pierzynką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 30 dag
cukier 25 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 opakowanie
sok i skórka z połowy cytryny
Składniki na pierzynkę:
śmietana 30% 400 g
galaretka pomarańczowa 1 torebka
galaretka truskawkowa 1 torebka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
wiórki kokosowe do posypania
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy biszkopt: Żółtka lekko spieniamy, następnie dodajemy pół szklanki gorącej wody i przez chwilę ubijamy, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy aż masa stanie się puszysta i gęsta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Do ubitej masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami, na przemian, mąkę z proszkiem oraz ubitą na sztywno pianę z białek delikatnie wszystko mieszając. Ciasto wylewamy natychmiast do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ciasto należy piec w średnio gorącym piekarniku - ok. 180stopni przez 1 godzinę. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na płasko.
Krok 1 - Biszkopt pod pierzynką foto
2
Gdy biszkopt się piecze przygotowujemy obie galaretki według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odstawiamy je do chłodnego miejsca aby przestygły. Śmietankę ubijamy na delikatną, puszystą masę (nie słodzimy jej!). Gdy galaretki zaczynają tężeć dodajemy pomarańczową galaretkę oraz przyprawę korzenną do śmietanki i ponownie ubijamy kilka minut.
Krok 2 - Biszkopt pod pierzynką foto
3
Na biszkopt przekładamy ubitą śmietankę z galaretką, a następnie polewamy po wierzchu tężejącą galaretką truskawkową. Można oczywiście na śmietanę dodać owoce bądź bakalie według uznania.
Krok 3 - Biszkopt pod pierzynką foto
4
Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów bądź polewamy polewą.
Krok 4 - Biszkopt pod pierzynką foto
5
Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca aby pianka i galaretka stężały. Smacznego!
Krok 5 - Biszkopt pod pierzynką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kala9287 24.06.2014 15:39
lekki i bardzo fajny
Klausia 10.06.2013 13:19
do popołudniowej kawy w sam raz :)
Aannkaa82 15.03.2013 22:58
Zaciekawił mnie ten przepis na biszkopt, ja do tej pory robiłam zupełnie inaczej. Muszę przetestować ten przepis :).
kala9287 22.02.2013 12:16
pycha
kala9287 22.02.2013 12:16
pycha
adam1f 15.02.2013 08:28
dobry
Kasia36 14.02.2013 20:10
apetycznie
Kasia36 14.02.2013 20:10
apetycznie
ElizaT 14.02.2013 17:43
super
IlonaAlbertos 16.01.2013 23:37
Lekki biszkopcik z pierzynką. Musi być pyszne.
Iwusia 11.01.2013 23:19
wygląda cudnie
rjustysia 07.01.2013 11:02
szybkie i naprawdę smaczne ciasto :)
misia53 02.01.2013 09:00
smaczne ciasto
gacopierz23 23.12.2012 15:42
oczywiście pierzynka :)
gacopierz23 23.12.2012 15:41
super ta pioerzynka
halina17 12.12.2012 16:14
Dobre ciasto.
caffee_tea 12.12.2012 15:56
super przepis
wyattearp 12.12.2012 13:16
FAJNE
Magula 12.12.2012 12:59
Bardzo fajny przepis
Piotr-21 12.12.2012 12:09
smaczne
Monika58 12.12.2012 11:51
pycha
Laila2786 12.12.2012 11:48
wygląda bosko
Barbara/zuza22_85 12.12.2012 11:35
pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak